Nedir Bu Yapay Zeka ?
“Yapay zeka (Al) , günümüz ve gelecek dünyamızda yer alan sorunlara hızlı, pratik çözümler sağlayabilecek bilgisayar kontrolünde olan robotun insan benzeri görevleri gerçekleştirmesidir. İnsanlara ait olan öğrenme veya problem çözme gibi özellikleri taklit etmektedir.” Örneğin : Sohbet robotları , Akıllı asistanlar , Öneri motorlar , sürücüsüz araçlar ve uçaklar…
Yapay zekanın , ses tanıma , görüntü işleme , doğal lisan işleme , muhakeme gibi kullanım alanları vardır. Bunlara örnek verecek olursak ses tanıma ile başlayabiliriz.
Ses tanıma , mikrafon ve ses dijital frekanslar oluşturarak harfler veya kelimelere dönüştürülür bu sayede sesi tanır ve cevaplar verir. Bunlara günümüz çağında Apple’nin çıkardığı siri diyebiliriz.
Yapay zeka üç ana hatta incelenmektedir. Bunlar ; Yapay dar zeka ,Yapay genel zeka , Yapay süper zeka…
Yapay dar zeka , insana yakın performans gösterebilen konularda uzmanlaşılmasıdır. Yapay dar zeka belirlenmiş , sınırlandırılmış konulara öncülük eder. Bunlara en güzel örnekleri yüz tanıma sistemleri , sürücüsüz araçlar , siber güvenlik , sağlık alanında robot asistanlar verir.
Yapay genel zeka , bir insanın yapabileceği herşeyi tamamiyle yapabilecek algoritmaya sahip bir zekadır. Günümüzde de artık dar zekadan genel zekaya geçişler yapılmaktadır fakat bu zekayı oluşturmak zorlu bir süreç ve henüz bu donanımlara sahip olamadığımız için gerçekleştirebilmiş değiliz.
Yapay süper zeka , muazzam ötesi bir teknolojinin eşiğidir. İnsana ait özelliklerin kat ve katından daha fazlasını yapabilecek ölçüdedir. Yakın bir gelecekte oluşturulabilecek olan bu yapay zeka hiçbir şeye benzemeyen sınırsız , kusursuz olanaklar sağlayabileceği öngörülüyor.