fbpx
 

Lİ-Fİ TEKNOLOJİSİ NEDİR?

28 Aralık 2021by dijitalgen0

Lİ-Fİ TEKNOLOJİSİ NEDİR?

 

Li-Fi (Light Fidelity), cihazlar arasında kablosuz iletişim kurmak ve veri iletmek için  LED ampuller üzerindeki yarı iletkenler ile birlikte ışığı ileten kablosuz bir optik ağ teknolojisidir.

Li-Fi teknolojisi, veri sunmak için radyo sinyalleri yerine ışık dalgalarından yararlanmayı amaçlayan, LED ampullerin parlak olmasını fırsata çevirip ışık yoğunluğunun yüksek hızlarda bir sinyal yaratmasını sağlamaktadır. Li-Fi teknolojisini tam olarak anlayabilmek için Wi-Fi teknolojisinin cihazlarımıza nasıl internet ve veri sağladığını anlamak önemlidir.

Wİfi ile Lifi arasında temel olarak şu farkları söyleyebiliriz. Wi-Fi, veri iletmek için radyo frekansını kullanır ve sinyaller bir erişim noktası etrafında belirli bir alana yayılır. Li-Fi ise “Görünür Işık İletişim” (Visible Light Communication) sistemidir. Yani Li-Fi, veri iletmek için radyo frekansları yerine günümüzde hepimizin gördüğü led ampüllerdeki ışığı kullanır. Radyo frekanslarına göre ışık dalgalarını kullanarak iletilen sinyallerin tek bir alana odaklanması daha kolay olduğu için de Li-Fi teknolojisi Wi-Fi teknolojisinden çok daha güçlü ve hızlıdır. Li-Fi hızı saniyede 224 gb kadar ulaştı. Peki bu ne demek ? Yani bu hızdaki internetten bir kişi saniyede 20 film uzunluğundaki veriyi indirebilir.

 

Wifi Teknolojisinin Yerini Alır Mı ?

 

Radyo frekansları yerine ışık teknolojisini kullanarak kablosuz internet sunmak; uçak kabinleri, hastaneler ve tehlikeli ortamlar gibi Wi-Fi teknolojisinin kolayca kullanılamayacağı ortamlarda bağlantı kurmasını sağlar. Işık fiber optik kablolarda daha hızlı veri iletimi için kullanılmaktadır.

Li-Fi teknolojisi, kablosuz iletişim için mevcut Wi-Fi ağındaki yükü 10.000 kat daha azaltabilen geniş bir spektruma sahiptir. Bu durum da Li-Fi teknolojisinin daha hızlı, uzun ömürlü ve güvenilir bir internet kaynağı olacağını gösteriyor.

 

Faydaları

  • Radyo frekanslarını kullanmadığı için Li-Fi, Wi-Fi’a göre 10.000 kat daha fazla kapasitenin kullanımına imkân tanıyor.
  • Tek dağıtıcı cihaz ile 100’den fazla cihazın internete bağlanmasına olanak tanıyarak Nesnelerin İnterneti’nin (IOT) hayata geçmesine ön ayak oluyor.
  • Veri iletişimini ve aynı zamanda aydınlatma görevini tek cihaz üzerinden yaparak 100 kat enerji tasarrufu sağlıyor.
  • Baş ağrısı, kanser ve dahası gibi Wi-Fi’ın sebep olabileceği bütün sağlık sorunlarını ortadan kaldırıyor.
  • Li-Fi teknolojisi ile saniyede 224 Gbps veri transfer hızına ulaşmak mümkün oluyor.

Bir Cevap Yazın