Blockchain Nedir ?
Blockhain nedir ? gibi bir çok aklınızda sorular var, gelin birlikte öğrenelim. Blockchain, şifrelenmiş işlem sağlayan bir veri tabanı sistemidir. Para transferleri ,mal akışı vb. gibi yazılımda mimarisi olan blockchain herşeyi takip edebilir , oluşturduğu bloklar sayesinde transfer işlemleri sırasında şifrelenir ve kırılamaz hale gelir. Oluşturulan bu blokların birbirine olan bağlanmaları ‘zincir’ olarak adlandırılmaktadır . Blockchain ve bitcoin birbirine benzer olmalarıyla çok karıştırılıyordu fakat ikisi de birbirinden farklı sistemlerdir. Blockchain , bitcoinin altyapısını sağlayan bir teknolojidir.
Blockchain nasıl işler?
Blockchain’nin işlevi dijital verileri ‘’blok” adı verilen ve değiştirilemeyen koleksiyonlarda gruplar , verilerin şeffaflığını ve güvenilirliğini sağlar. Kişilerin bilgileri veya şifreleri bir kod halinde toplar ve kişi kendisi açmadıkça hiçbir kimse bu bilgilere erişemez. Blockchain kırılmaz zincirleriyle geleceğin büyük teknolojisi olacak. Diyeceksiniz ki neden kırılamaz çünkü blockchain alt yapısında birbirine bağlanan bir zincir yapısı var , yaptığımız işlemler bu zincire şifre olarak ekleniyor ve her işlem sırasında zincir büyüyor değiştirilmesi engelleniyor , bu sayede hiçbir kurum ve kuruluş kişilerin veri tabanlarına erişemiyor kötü yazılımcılar tarafından engellenmiş oluyor . Geleceğin mimarisi derken yanıltıcı söylemiyordum bu teknoloji sayesinde uzun sürebilecek olan işlemleri 1-2 dk. içinde halletmiş olacağız. İlerleyen zamanlarda teknolojinin getirdiği dijitalleşmiş dünyada blockchain , finans, sağlık, bilim, sanayi, sigortacılık , devlet , tedarik zinciri yönetimi gibi farklı alanlarda hayatımıza büyük farklar katacaktır.
Blockchain ile çalışmanın tek mantığı tamimiyle tek merkezciliğin son bulmasıdır. Eskiden bu sistemde bir işlem yapıldığında kayıt defterlerine kaydediliyordu fakat sistem şimdi daha farklı hale geldi. Günümüze gelirsek bizler bir işlem yaptığımızda bu işlemler binlerce bilgisayara kaydediliyor. Kaydedilen bilgiler doldukça bir başka blockchain’e aktarılıyor ve buna zincir deniyor fakat aktarılan bilgiler artık değiştirilemiyor yerine bir başka bilgiler geliyor. ayrıca bu işi yaparken kullanılan kişisel imzalar bulunmaktadır. Örneğin , bilgilerinize kötü yazılım amacıyla ulaşmak isteyen hackerler tarafından ele geçirilmesi zor bir teknolojidir.
Kısacası blockchain de var olan zincir sayesinde 1 ve 0’lardan oluşan 256 basamaklı imzalar bulunmaktadır. Bu imzalar sayesinde herhangi kötü yazılım kullananların ulaşabilmesi imkansız hale gelmiştir.
Teknoloji ilerlemeye başladıkça blockchain bu teknolojinin tam ortasında yer alabilecek , bizlere sunacağı imkanlarla bilgiye boğulacağımız devasa bir dijital döneme hızlıca geçiş sağlayacağız . Blockchain henüz kullanılıyor mu ? diye soracak olursanız şuanda dünyanın bir çok farklı yerlerinde bu teknoloji kullanılmaktadır fakat ilerleyen senelerde bu kullanım oranların artışı ön görülmektedir. Kısacası hayatımız dijitalleşmiş bir döneme geçecek ve yapmak istediğimiz işlemler için saatlerimizi harcamak yerine bu teknoloji sayesinde erişemediğimiz her şeye sınırsız erişim sağlayabileceğiz.