Sosyal Medya Yönetim Raporu
Günümüzde oldukça popüler olan sosyal medya platformları en çok vakit geçirdiğimiz yerlerden biri. Dünya nüfusunun yaklaşık %58,4’ü günde ortalama 2 saat 27 dakikayı sosyal medya sitelerinde geçiriyor. Tabii hâl böyle olunca profesyonel görüşlere sahip olan kişiler gerekli eğitimler sonucunda bu mesleği yapmaya başladı. Sosyal medya uzmanları Facebook, Instagram, Tiktok ve LinkledIn gibi sosyal medya platformlarında trendleri takip ederek hedef kitleye oldukça hakim hale geldi. Ele aldığımız bu raporda ise 2022 yılına ait sosyal medyaya dair gelişmeleri ve merak ettiğiniz soruların yanıtlarını bulabileceksiniz.
2022 Yılındaki Sosyal Medya Trendleri Nelerdi?
1- 7’ den 70’ e herkesin kullandığı Tiktok bu yıl popülerliğini artırdı. Bu yıl gençler arasında popüler olan kısa videolar ön plandaydı. Tiktok bu sayede genç kitleyi hedefleyen markaların vazgeçilmez uygulaması oldu.
2-Facebook Reels, YouTube Shorts ve Instagram Reels ve Stories videoları oldukça dikkat çekti. Uzun videoların yerini kısa videolar aldı.
3-Gönderiler üzerinde yazılan konumun önemi bu yıl da ön plandaydı. Sosyal medya kullanıcıları kendilerine yakın bölgelerle ilgili gönderiler için arama yapmaya devam etti.
4-Markalı hashtag’ler, anahtar kelimeler ve şirket mention’ları sık sık güncel kampanyalar üzerinde kullanıldı.
5-Sosyal medya ağları, mağaza vitrinleri ve alışveriş yapılabilir gönderilerle perakende platformlarına dönüştü.
6-Influencer pazarlamasının etkisi bu sene de sürdü. Bir süre daha pazarlamada vazgeçilmez olacağını söyleyebiliriz.
7-Artırılmış gerçeklik yaygınlaşmaya ve videoları sık sık paylaşılmaya başlandı.
En Çok Kullanılan Sosyal Medya Platformları
Dijital mecraların sosyalleşmede oldukça önemli bir yer bulmasıyla birlikte sosyal medya platformları 2022’de de çok sık kullanılmaya devam etti. Zirve WhatsApp’da olmakla birlikte yeni uygulamalarda onu takip ederek ilk 10 sırada yerini aldı.
- TikTok
- Youtube
- Telegram
- Linkedln
En Çok Hangi Konular İşleniyor?
Facebook eski popülerliğini aratmakla birlikte kendine özgü hedef kitlesini koruyor. Günümüzde 3 milyar aktif kullanıcısı bulunan Facebook, pazarlama tekniklerinde tercih edilen platformların başında gelmekte.
Instagram, hem satış hem pazarlamada tercih edilen uygulama. Influencerların ve içerik yöneticilerinin yoğunlukta olduğu platformlardan biri olmakla birlikte otomobil, tekstil, sağlık, tarım, televizyon gibi birçok sektörde kullanılan dijital mecra. Güncel kullanıcı sayısı yaklaşık 2 milyar olup sayı günden güne artmaktadır.
TikTok
Her yaş grubuna hitap eden Tiktok’un 2 milyara yakın kullanıcısı bulunmaktadır. Yaygın bir kullanıcı ağına sahip olmasından ötürü dijital pazarlama için de markaların sıklıkla tercih ettiği bir mecradır.
Twitter kendine ait bambaşka dünyası olan sosyal medya platformudur. 1 milyar kullanıcı sayısı olmasına karşın etkileşim oranı çok yüksektir. Ürün pazarlama, reklam ve içerik girişi için doğru stratejiler ile diğer platformlardan daha fazla kullanıcıya ulaşılabilir.
YouTube
2022 yılında çok büyük bir çıkış yakalayan Youtube aslında çok eski bir uygulamadır. Yaklaşık 2.5 milyarlık bir kullanıcı sayısı olan bu platformda; her alanda video çekebilir, canlı yayın açabilir ve video izleyebilirsiniz.
Dünya çapında oldukça ünlü bir internet sitesi olan Reddit, yaklaşık 500 milyon aktif kullanıcıya sahiptir. Kullanıcılar için sosyal medya, tartışma ve yardımlaşma platformu olarak hizmet vermektedir. Reddit’te reklam, tanıtım ve kampanyaların etkileşim oranları da oldukça yüksektir.
LinkedIn, sosyal iş ağlarından biridir. Profesyonel anlamda iş ve kariyer geliştirmek amacıyla paylaşımlarda bulunulan ve oldukça popüler olan bir dijital mecradır.
Rehberinizde kayıtlı ya da cep telefon numarası bulunan kişilere WhatsApp üzerinden direkt mesaj atabilir ve görüntülü ya da sesli arama yapabilirsiniz. İstenilen sesi, dosyayı, fotoğrafı veya videoyu göndermek de mümkündür.
Telegram
Telegram, sosyal medya platformları arasında en sakin olanıdır. 2022 yılı itibariyle yaklaşık 1 milyara yakın kullanıcı sayısıyla ürün, hizmet ve kampanya tanıtımları için tercih edilmektedir. Denetime kapalı olan ve bot ile yönetici ayarlanabilen bu platform, kullanıcı çekmek için oldukça uygundur.
İyi Bir Sosyal Medya Yönetimi İçin Bilmeniz Gerekenler Nelerdir?
Öncelikle işinize rakiplerinizi incelemek ile başlayın. Rakip analizi yapmak, rakiplerinizin stratejisini anlamanıza ve kanalların onlar için işe yarayıp yaramadığını görmenize yardımcı olur. Bununla birlikte etkili ve özgün içerikler oluşturmak sosyal medya yönetiminde sizi ayıran en önemli özellikler arasındadır. Bu süreçte içeriklerinize uygun hashtag’ler oluşturmak sosyal medya hesabınızın keşfedilmesinde büyük önem taşır. Ulaşmak istediğiniz bir bölge veya demografide popüler olan anahtar kelimeleri bulabileceğiniz Google Trends web adresi sizin için uygun hashtagi analiz eder. Paylaşım yapılan saatlerı iyi seçmelisiniz çünkü kişilerin en çok vakit geçirdiği saatlerde paylaşım yapmak içeriğinizin daha çok görüntülenmesini sağlar. İçeriğinizde dikkat çekici görseller kullanmak oldukça önemlidir. Kimse dümdüz yazılan, özensiz bir görseli beğenmek istemez. Video ve giflerden yararlanmak sosyal medya etkileşiminde sizi bir adım öteye taşır. Sosyal medya platformlarında her ağın kendine özgü içerikleri olmalıdır. Hedef kitlesi, fotoğraf boyutları ve karakter sınırları da platformlar için farklılık gösterebilir. Reklam yönetiminiz sırasında uygulayacağız stratejileri hedef kitlenizi baz alarak belirlemeli ve doğru analizler sonrası yayınlamalısınız.
Sosyal Medya Yönetiminde Kullanılan Uygulamalar Nelerdir?
Hootsuite
Hootsuite, tüm sosyal medya içeriklerinizi tek bir yerde yönetebileceğiniz platformdur. Burada içerik takviminizi oluşturabilir ve planlanan içeriklerinizi görebilirsiniz.
Buffer
Buffer, genellikle ajanslar başta olmak üzere birçok işletmenin kullandığı en eski ve en popüler sosyal medya yönetim araçlarından biridir. Üç sosyal medya hesabı bağlayabilir ve on içeriğe kadar planlama yapabilirsiniz. Platform ücretsiz olup kullanımı kolaydır.
Sprout Social
Görsel ve video tasarımını yapabileceğiniz bu platformda tek bir yerden tüm içeriklerinizi görüntüleyip, planlamalarınızı yapabilirsiniz. Farklı sosyal medya platformları ve ağları organize etmek bu uygulama ile oldukça basittir.
eClincher
Yayınlama, planlama, sosyal medya sohbet yönetimi, işbirliği ve ileri seviye analitik raporlama araçları sunan başka bir sosyal medya yönetim platformudur.
Tailwind
Instagram ve Pinterest pazarlaması ile ilgilenenler için uygun olan bu platformdur.
Sendible
Başta ajanslar olmak üzere birçok firmanın sosyal medya platformlarını yönetmek için kullandığı bir ağdır. Planlamadan işbirliğine, etkileşimden analitiğe dilediğiniz her şeyi tek bir panelle yapabilir hatta içerik planlayıp, toplu halde düzenleyebilirsiniz. Facebook, LinkedIn, Twitter ve Instagram içeriklerinizi yayınlamadan önce önizlemelerini de görmek mümkündür.
Meet Edgar
Otopilot sosyal medya yönetimi ve Edgar University içeriklerine erişmek isteyenlerin kullanabileceği bu platform, Facebook, Twitter Instagram ve LinkedIn sosyal ağlarını destekler
MavSocial
Sosyal medya içeriği planlamak yerine görünürlüğünüzü arttırmak ve Facebook içeriklerinizi tanıtmak isterseniz bu platform size göre. Geçmiş gönderilerinizi yeniden paylaşabilir ve geniş görsel havuzundan içeriklerinizi oluşturabilirsiniz. Görsel içerik üretmek isteyen herkes için uygundur.
CoSchedule
İçerik, sosyal medya kampanyaları, e-posta, etkinlik, vb. gibi tüm pazarlama projelerini tek bir yerden organize etmek isteyen firmaların kullanabileceği bir platformdur.
Crowdfire
Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest ve LinkedIn gibi sosyal ağları destekleyen bu platform, makale ve görsel oluşturmak isteyenler için uygundur. Shopify, Etsy hesabınızı, WordPress, Medium blog gibi sayfalarınızı YouTube hesabınızı entegre edebilirsiniz. Bu sayede bağlı olduğu hesaplardan güncelleme ve duyuru alabilirsiniz.
Sosyal Medya İçerikleri Nasıl Hazırlanır?
Sosyal medya platformları için içerik oluşturmak oldukça önemli ve beceri isteyen bir konudur. Kitleye uygun doğru ve etkili bir iletişim dili kurmak bu işin ilk bilinmesi gereken kuralıdır. Pazarlama stratejilerinden biri olan sosyal medya ile marka bilinirliğinizi artırabilir hatta arama motorlarında üst sırada çıkabilirsiniz.
Sosyal medya platformlarına içeriği hazırlamak için öncelikle hesabınızı yöneteceğiniz markayı en ince ayrıntısına kadar araştırın. Mevcutta bulunan sosyal medya hesapları var ise daha önce neler yaptıklarına ve eksikleri var mı varsa neler olabileceğini analiz etmeye çalışın. Ardından rakiplerini inceleyin ve kendinize sosyal medya stratejisi belirleyin. Bundan sonraki süreciniz ise içerikte atacağınız ilk adım olacaktır. Burada anlatmak istediğiniz içeriğe ya da konuya karar vermeniz gerekecektir. Ürün ya da hizmet anlatılacaksa, hangi özelliğine değinmek isterseniz ona odaklanmanız gerekir.
Gündemi yakından takip etmeli ve özgün olmalısınız. Kaliteli görseller ve videolarla birlikte her platforma uygun ayrı içerik hazırlamalısınız. Üslup ve yazım kurallarına uymanın yanında samimi bir dil kullanmak, müşterilerinizde firma hakkında olumlu bir fikir oluşturacaktır. İçerikleriniz hazır olduğunda paylaşım yapacağınız saatlere dikkat etmelisiniz örneğin Facebook içerikleri için en doğru saatler 9.00 – 19.00 aralığında olurken en yüksek erişim ise 15.00’da alınır. Twitter için ise 12.00 – 17.00 arasındaki saatlerde paylaşım yapmak daha fazla etkileşim sağlar.
Sosyal Medya İçerikleri Hazırlarken Kullanılabilecek Araçlar Nelerdir?
Canva
Pek çok şablon sunan uygulamada farklı tasarımlar hazırlayabilirsiniz. Kullanımı oldukça basit olup herkes tarafından sevilir.
Hemingway
Yazıların daha anlaşılır olmasını sağlayan bu uygulama, karmaşık cümleleri düzeltir ve kullanılan kelimelerin alternatifini sunar.
Headline Analyzer
İçerikte ilk dikkat çeken şey başlıktır. Bu uygulamanın da amacı, başlığı okunabilirlik ve gramer gibi etkenlere göre değerlendirip puan verir.
Evernote
Yaratıcı fikirlerinizi not etmek için kullanabileceğiniz bir uygulama türüdür. Her zaman içerik oluşturmak aklınızda kalmaz ve kolay olmaz bu sebeple not almak önemlidir.
Piktochart
İnfografik gibi zor bir işi basitçe yapabilmeyi sağlayan bu uygulama kaliteli içerik oluşturmayı destekler.
Sosyal Medya Görsellerinde Dikkat Edilmesi Gereken Konular Nelerdir?
Görseller dijitalleşen dünyada dikkat edilen en önemli unsurlardan biri haline gelmiş durumda. Firma ve markaların dijital piyasa ağında rakiplerinin önüne geçebilmek için sosyal medya ve dijital platformları en etkili haliyle kullanması gerekmektedir. Sosyal ağlarda kullanıcıların ilgisini çekmek için iyi hazırlanmış bir görsel, sizi rakiplerinizden ayırarak seçici bir hazneye girmenizi sağlayabilir.
Anlatılmak istenilen görsellerle desteklendiğinde daha iyi bir dijital kimlik oluşturmamızı sağlıyor ve kendimizi yansıttığımız dijital kimliğimizde kullandığımız renkler, filtreler ve tasarımlar kimliğimizin birer parçası haline geliyor. Şimdi sizlerle birlikte sosyal medya görsellerinde dikkat edilmesi gereken unsurlara değinelim.
Birkaç madde ile görsellerde dikkat etmeniz gereken konular
1-Instagram hikaye kısmının standart bir ölçüsü bulunur. Bu ölçü 1080*1920 aralığındadır. Belirlenen bu ölçüye dikkat edilerek her bir hikayeyi sorun yaratmadan yükleyebilirsiniz. Burada önemli bir husus görselin içinde yer alan alt ve üst alan sınırlarının hikaye kısmındaki imleç veya yanıt ver kısmıyla çakışmamasıdır. Paylaşım yapmadan önce bu kurallara dikkat ederek en verimli ve sorunsuz halde hikayenizi paylaşabilirsiniz.
2-Her bir sosyal medyanın kendine özgü bir görsel ölçüsü bulunur. Birçok uygulama ( Facebook, Instagram, Twitter, Linkledin vb.) kendine has özellikleri içinde barındırıyor. O halde her bir mecranın ölçü standardına dikkat etmek sizin yararınıza olacaktır.
3- Reklam görsel alanı oluşturulurken %20 kuralı kullanılır. %20 kuralı bir metnin görsel alan içerisinde kapladığı alana işaret eder. Hazırladığınız görsel çok fazla metin içermemeli ve ona uygun bir metin hazırlanmalıdır. Görsel üzerinde yer alan yazının anlaşılır ve okunabilirliğinin iyi olması gerekmektedir. En iyi okunabilirlik için deneme yanılma yöntemiyle görsel içi yazı okunabilirliğini sağlayabilirsiniz.
4- Sosyal mecralarda kullanılan görsel seçimi hem kendi sosyal ağınız hem de dijital görünümünüz için oldukça önemlidir. Görselliğin oldukça revaçta olduğu bu platformlarda doğru kullanılan görsellerle sosyal medyanızı iyi bir görsel şölen haline getirebilirsiniz.
5-Sosyal medya aracı kullanırken bir görseli web’e veya telefona yüklediğimizde bunlar farklılık gösterir. Görsel alanda kesikler, ekrana tam sığmama ya da taşma durumu söz konusu olabilir. O halde güvenli alan ölçüsüne dikkat ederek kaliteli bir görsel üretimi sağlayabilirsiniz.
Sosyal Medya Platformlarında Doğru Bilinen Yanlışlar
1-Sosyal medya sadece satışları arttırmak için kullanılır
Sosyal medyanın direkt olarak satış amacıyla kullanılacağı düşüncesi doğru bilinen yanlışlar arasında ilk sıradadır. Çünkü sosyal medyanın amacı markanızı dijitalde yönetmek, müşterilerinizi ya da potansiyel müşterilerinizi keşfetmek olmalıdır. Sosyal medyada başarı olmak istiyorsanız sırrı; iletişim ve etkileşimdir.
2-Sosyal medya sadece büyük şirketlere hitap eder küçük işletmeler kullanmamalı
Sosyal medya platformlarını küçük, orta, büyük her türlü firmaların kullanması gerekir. Firmanızın kendine özel bütçesiyle birlikte binlerce kişiye ulaşabilirsiniz. Bu da geleneksel reklam faaliyetleriyle yaratamayacağınız etkiyi dijitalde yaratabileceğiniz anlamına gelir.
3-Sadece Facebook ve Twitter hesabınızın olması yeterli
Sadece sosyal medyada yer almak için bir Facebook ve Twitter hesabı açmanın bir işlevi olmayacağı gibi bu durum markanız hakkında yanlış algılara neden olur. Sosyal paylaşım siteleri içerisinde olmanızın, hem markanız hem de müşterileriniz açısından bir anlamı olmalıdır.
4-Sadece geleneksel medyayı kullanmalısınız
Yeni dijital dünyada sadece geleneksel medya çalışmalarını sürdürmek doğru değil. Sosyal medya ve geleneksel medya çalışmalarını aynı anda devam ettirmek markanızın pazarlaması açısından oldukça kuvvetli bir strateji olacaktır.
5-Sosyal platformlarda risk olmaz
Online ortamlarda yapılacak iletişimin daha dikkatle yürütülmesi gerekir. Çünkü kısa zamanda çok fazla kişiye gösterilip etkileşim alan paylaşımlar herhangi bir hatayı kabul edemez.
6-Sosyal medyada ölçümlemeye gerek yok
Ölçümlemeler, yayınladığınız kampanyaların veya reklamlarınızın başarısını görmeniz için çok önemlidir. Bu sayede uyguladığınız yöntemin ne kadar işe yarayıp yaramadığını gözlemleyebilirsiniz. ‘’Reklamınız kaç kişiye ulaşmış?’’, ‘’Kampanyanıza kaç kişi katılmış?’’, ‘’Hedef kitlenizden ne kadar geri dönüş almışsınız?’’ gibi soruların cevapları, sosyal medya çalışmalarınızı ölçümlemenizi sağlar.
7-SMO ve SEO aynı anlamda mıdır?
SEO, arama motoru optimizasyonudur ve arama motorlarında üst sıralara çıkabilmek amacı ile yapılır. SMO yani sosyal medya optimizasyonu ise sosyal medya platformları üzerinde yapılan çalışmalardır. Sosyal medya üzerinden yapılan çalışmalar da SEO’yu etkiler . Ama kesinlikle aynı şeyler değildir.
2022’de Dijital Gen Neler Yaptı?
Dijital Gen: Yazılım ve teknoloji alanında çalışmalar yürüten Dijital Gen ekibi 2022 yılında birçok projeye imza attı. Yıla Shining Star Awards ödül töreninde ‘Yılın en iyi çıkış yapan yazılım firması’ olarak ödülünü alarak başladı. Bununla birlikte birçok dergi ve radyoda röportajı yayınlandı. Yapay zeka destekli kamera sistemleri ile birçok firmanın dikkatini çekmeyi başardı. Kendi ürün ve projelerini oluşturmaya devam eden Dijital Gen; Genvizit, Your Digital Catalog, Çocuklar için Gelecek ve Dijital Gen Akademi gibi birçok alt markasını bu sürede kurdu. E-spor oyuncusu ve Teknofest 2023 katılımcılarına olan sponsorluğuyla ise teknolojiye olan yatırımlarını sürdürüyor. 9 farklı yazılım ürününü geliştiren Dijital Gen, yıl boyunca 250’den fazla firma için yazılım desteği sağladı.