Domain Nedir?
Domain, internette sıkça önümüze çıkan internet dünyasının kilit parçalarından bir tanesidir. Basit bir ifadeyle; web sitenizin fiziksel adresinin karşılı olan harf, sayı ve sembollerin birleşimidir. Bir domain sadece o domainin sahibi tarafından erişilebilir ve kullanılabilir. Örneğin, Dijital Gen’in web sitesini ziyaret etmek istiyorsanız, tarayıcıya “Dijital Gen” yazmanız yetmez, bu sizi web sitesine değil, “Dijital Gen” için yapılan arama sonuçlarına yönlendirir. Siteye direkt erişmek için tarayıcınıza “dijitalgen.com” domainini yazmanız gerekir. Alan adları, insanların interneti taraması ve belirli bir web sitesine erişmesi için kolay bir yol sağlar. Yoksa hepimiz, bilgisayarların web sitelerini tanımak için kullandıkları sayı ve harf dizelerinden oluşan IP adreslerini kullanmak zorunda kalırdık. Doğru alan adının seçilmesi sitenizin başarısı, itibarı ve bilinirliği açısından büyük bir rol oynar.
Domain Tescili Ne Anlama Gelir?
Bir başka deyişle Domain satın almak da denilen domain ya da alan adı tescili; web sitenizin adını size özel kılar ve sizden başka kimsenin kullanmaması için, kendi üzerinize almanız veya kiralamanız gerekmektedir. Söz konusu alan adını satın almak değil alan adını genellikle 1 yıl süreyle kiralanmaktır. 1 yıl sonunda domain kayıt yenileme işlemi yapmadığınız takdirde alan adınızın kullanım hakkı size ait olmayacaktır.
Domain Sorgulama Nasıl Yapılır?
Alan adı sorgulama için kullanabileceğiniz yerli ve yabancı pek çok sağlayıcı yer almaktadır. Domain satın alma süreci de firmadan firmaya değişiklik gösterse de genel olarak ilk olarak kullanmak istediğiniz alan adının boşta olup olmadığını kontrol etmek için domain sorgulama yapılmalı. Bu da demek oluyor ki kullanmak istediğiniz domain farklı biri tarafından kullanılıyor olabilir. Eğer kullanımda değilse bu domain adlarını satın almalısınız.
Domain ve Web Hosting Farkı Nedir?
Domain konusuyla ilgileniyorsanız mutlaka hosting kavramını da duymuşsunuzdur. Bu konuyu şöyle bir örnekle açıklanabilir kılabiliriz; Domain ev adresiniz, web siteniz de eviniz ise hosting’i evinizi üzerine kurduğunuz arsa olarak tanımlayabiliriz.
Teknik olarak ise web sitenizi internette barındırabilmeniz için sunucu denen internete sürekli bağlı makinelere ihtiyacınız vardır. Hosting de bu sunuculardan aldığınız hizmete verilen isimdir. Web sitenizin büyüklüğüne, ihtiyaçlarına, yapısına göre alabileceğiniz farklı hosting hizmetleri bulunmaktadır. Dünyanın en popüler domain uzantısı com uzantısıdır. İnternet kullanıcılarının % 46 sı com domain uzantısını kullanır. Her domainin farklı kayıt süreci vardır. Domain sorgulama hizmetlerini kullanarak domainin boşta olup olmadığını anlayabilirsiniz. Domainler bir sağlayıcıdan diğer sağlayıcıya transfer edilebilir.
Domain DNS Yönlendirme Nasıl Yapılır?
Domain ile hosting arasındaki bağlantıyı sağlamak için domain DNS ayarları yapılır. Eğer domain ve hosting hizmetlerinizi aynı firmadan satın aldıysanız çoğu zaman bu bölümde ekstra özel bir ayar yapmanıza gerek kalmaz. Ancak alan adı ve hosting hizmetlerini farklı firmalardan aldıysanız iki hizmet arasındaki ilişkiyi domain DNS yönlendirmesi yaparak kurmalısınız.
Domain DNS yönlendirmesi yapmak için öncelikle hosting hizmeti aldığınız firmadan name server (NS) bilgilerini öğrenmelisiniz. İlgili bilgileri edindikten sonra alanadı firmanızın yönetim panelinde > domain dns ayarları > bölümüne giderek > name server güncellemesi yapmalısınız.
Dijital Gen olarak ‘’Domain Nedir?, Domain Tescili Ne Anlama Gelir?, Domain Sorgulama Nasıl Yapılır?, Domain ve Web Hosting Farkı Nedir?, Domain DNS Yönlendirme Nasıl Yapılır?’’ konulu bloğumuzun sonuna geldik. Umarız bu yazımız sizin için açıklayıcı ve faydalı olmuştur. Bir sonraki yazımızda görüşmek dileğiyle.