fbpx
 

Stres Yönetimi Nedir? Nasıl Sağlanır?

2 Kasım 2022by dijitalgen0

Stres Yönetimi Nedir? Nasıl Sağlanır?

Stres, genellikle herhangi bir durum karşısında kişilerin üzerinde hissettikleri baskı, gerginlik durumudur. Bir diğer deyişle, stres vücudumuzun tehlikede hissettiği anda verdiği hayatta kalma tepkisidir. Çoğunlukla bütün stresleri kötü olarak değerlendirmek yanlıştır. Kimi zaman bu tepki zaman yönetimini başarılı kılar ve verimliliği artırır. Fakat ileri seviyede bir gerginlik hali kişiyi olumsuz yönde etkileyebilir. Bu nedenle kişiyi olumsuz yönde etkileyen stresin kaynaklarını öğrenmek oldukça önemlidir. Kişiyi tetikleyen unsurların bulunması, stresi yönetmenin etkili yollarının belirlenmesini kolaylaştırmaktadır.

Stres Yönetimi Nedir?

Stres yönetimi, stres kontrolü adına kullanılan bir terimdir. Stres yönetimi, stres halinde olan kişiyi, aksiyon almaya ve doğru tercihi yapmaya yönlendirir, bu sayede kişinin başarıya ulaşmasına katkı sağlar. Kişi, içinde bulunduğu koşullar altında sıklıkla stres ile karşılaşmaktadır.

Stres; kısaca zihinsel ve ruhsal gerginlik anlamına gelmektedir. Stres yönetimi ise kişiyi bu gerginlik duygusu ile karşılaşılan anlarda daha sağlıklı, temkinli ve soğukkanlı davranmaya yönelten yönteme denmektedir.

Stres Yönetimi Nasıl Yapılır?

 

Stresin insan hayatında sıklıkla karşılaşılan ve insan hayatında rolü olan bir durum olduğunu kabullenin.

 

Son yıllarda artan bilinç ve farkındalık çalışmaları, başa çıkılması istenen duygu ile mücadele etmenin en etkili yönteminin öncelikle kabullenmek ve o duyguyla barışmak olduğunu ortaya çıkarmıştır. Kişinin stresin kaynağını saptamasında yeterli hissetmediği durumlarda doktor randevusu alması önerilmektedir. Bu aşamada, kişinin doğru iletişim ve doğru güven ilişkisi  kurduğu doktorla çalışması oldukça önemlidir. Doktor kontrolü altında stres testine girerek stres seviyesinin kişinin sinir sistemine ve kalbine etkileri tespit edilir ve bu sayede stres seviyesi üzerinde yöntemler geliştirilebilir.

Kişinin kendini kötü hissettiğinde ya da kaygıları arttığında bir deftere kaygılanmasına neden olan durumu ve tetikleyen unsurları yazması, kişinin stresin kaynağını saptamasını oldukça kolaylaştıran farklı bir yöntemdir.

 -Meditasyon ve nefes terapisini günlük rutininize ekleyin.

Meditasyon denildiğinde akla genellikle uzun bir zaman aralığı  ve rahat bir ortam gerektiren pratikler gelse de gün içerisinde herhangi sessiz bir ortam yaratılarak maksimum 10 dakika süren meditasyonların tercih edilmesi ile stres yönetimi mümkündür. Meditasyon ve nefes çalışmalarının günlük rutin haline getirilmesi, hem kişinin stres seviyesini düzenlemesinde hem de kişinin enerjik ve mutlu hissetmesinde büyük bir etkisi olduğu gözlemlenmiştir.

-Uyku saatlerinin düzenli olmasına özen gösterin.

Uyku düzenini gün ışığına göre ayarlamak ruh halini ve hormon seviyesini doğrudan etkilemektedir. Örneğin, sabahları gün ışığından faydalanmak, strese neden olan kortizon ve adrenalin hormonu seviyelerini düşürmektedir. Düzenli bir uyku saatinde uyumak ise uyku dengesini sağlayan melatonin hormonunu artırmaktadır.  

-Elinizde olmayan durumlar için çaresiz hissetmeyin.

Kimi zaman olumlu alışkanlıklar kazanmak, uyku saatlerinizi düzenlemek ya da meditasyon yapmak stres yönetimini mümkün kılsa da bazı durumlar karşısında bu yöntemler yeterli gelmemektedir. Örneğin, hava durumu, trafik, toplumsal sorunlar gibi kişinin değiştirmesinin mümkün olmadığı durumlarda mevcut hali kabullenmek en doğru çözümdür.

İş Yerinde Stres Yönetimi

Birçok kişi stresin kaynağının iş ile ilgili olduğunu ve iş yerinde baskı altında hissettiğini söylemektedir. Buna göre iş hayatı kimi zaman stres unsurlarını içinde barındırabilmektedir. En çok karşılaşılan iş yeri kaynaklı stres nedenleri; düşük maaşlar, aşırı iş yükü, terfi almamak ve çalışma saatleridir.

İş stresinin kronikleşmesi, duygusal ve fiziksel sağlığa zarar verebilmektedir. Kimi zaman iş planının yanlış yönetilmesi de hem çalışan hem kurum açısından sorun olabilmektedir. Çalışma ortamının sağlıklı olması ve stres yönetiminin başarılı olması için;

-Zaman yönetimi ve iş bölümünü iyileştirmek için bir plan oluşturmak,

-Zaman yönetimini kolaylaştıran teknik ve araçlar kullanmak,

-İş yerinde strese neden olan uyaranları saptamak,

-Strese neden olan uyaranları önlemek için yöntem geliştirmek

gibi çözümler geliştirilebilir.

Bir Cevap Yazın